På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Familjehem

Vad innebär det att vara familjehem?

Som familjehem tar du och din familj emot ett barn i ert hem för "stadigvarande vård och fostran". Det innebär att barnet bor på heltid i er familj. Barnet har samtidigt umgänge, dvs regelbundna träffar med sina föräldrar/vårdnadshavare och syskon. Som familjehem samarbetar man runt barnet tillsammans med socialtjänsten och barnets biologiska föräldrar. För att bli familjehem krävs att du och din familj har tid och utrymme, både känslomässigt och utrymmesmässigt. Ni ska ha en stabil social situation. Som familjehem kan man vara ensamstående, sambo eller gift, med eller utan egna barn. Att vara familjehem innbeär att ta emot ett uppdrag från socialnämnden. Uppdraget medför både rättgiheter och skyldigheter.

Hur görs en familjehemsutredning?

Socialnämnden i Kiruna utreder alla familjehem. Utredningen består av flera träffar, både i ert hem och på socialkontoret. Vi utgår från en informationsträff där vi presenterar oss för varandra och där både ni och vi därefter får besluta om vi vill gå vidare i vårt samarbete. Vill vi båda gå vidare i processen planerar vi familjehemsutredningen tillsammans samt begär med ert samtycke in registerutdrag från social-, polis-, kronofogdregister samt ibland försäkringskassan. Därefter utförs en utförlig utredning med flera enskilda samtal. Vi ställer samma frågor till alla blivande familjehem. Har ni hemmavarnde barn vill vi prata med dem utifrån barnens ålder. Vi gör två referentsamtal. Till sist sammanställer vi materialet, gör en bedömning och fattar beslut. Tillsammans med er pratar vi kring vad vi kommit fram till. Ni får även en kopia på utredningen hemskickad till er.

Hur går det till att få ett uppdrag?

Då ett barn eller en ungdom är i behov av familjehem och vi tror att barnet/ungdomen skulle passa in i er familj ringer vi med en förfrågan till er. Vi berättar oidentifierbart och kortfattat om barnet/ungdomen och dess situation och behov. Därefter får ni tid på er att fundera. Är ni intresserade träffas vi för att prata vidare om uppdraget. När barnet kommer till er vill vi inte att ni ska ändra er om uppdraget.

Vad kan uppdragstagare förvänta sig av socialtjänsten?

  • Att innehållet i uppdraget är tydligt.
  • Vägledning, stöd och hjälp.
  • Erfarenhetsutbyte och utbildning.
  • Regelbundna uppföljningsträffar.
  • Ekonomisk ersättning

 

Vill du bli familjehem?

Välkommen att kontakta familjehemssekreterare, kontaktuppgifter i högerkolumnen.

 

Publicerad av: Tuija Tikkala

Senast ändrad: 2019-08-09