På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Kontaktfamilj

Vad innebär det att vara kontaktfamilj?

Som kontaktfamilj tar du och din familj emot ett barn eller ett syskonpar i ert hem vissa dagar varje månad, oftast regelbundet och helger. En vanlig omfattning är en helg i månaden eller varannan helg. Som kontaktfamilj blir man tillfrågad om uppdrag utifrån den tid och möjlighet man uppger att man kan ställa upp.

Hur går en utredning till?

Socialnämnden i Kiruna utreder alla kontaktfamiljer. En kontaktfamiljs-utredning består av två, ibland fler träffar. Vi börjar med en träff hemma hos er där vi pratar om vad det innebär att vara kontaktfamilj, hur vi arbetar med frågan på IFO samt vilka du och din familj är. Vi vill även gå en rundtur i er bostad. Efter den inledande träffen får både ni och vi möjlighet att fundera på om vi vill sambarbeta med varandra. Vill vi båda gå vidare i processen, träffas vi på socialkontoret för en kontaktfamiljsintervju. Där samtalar vi om uppväxt, familjebild och framtid. Under intervjun sitter vi tilssammans i rummet och vi ställer samma frågor till alla blivande kontaktfamiljer. Vi gör med ert samtycke registerutdrag från social-, polis- och kronofogdregister och gör ett referentsamtal. Till sist sammanställer vi informationen, gör bedömning och beslut. Tillsammans med er pratar vi om vad vi kommit fram till. Ni får även en skriftlig kopia på utredningen hemskickad till er.

Hur går det till att få ett uppdrag?

Som godkänd kontaktfamilj lägger vi in er i vårt resursregister på "ledig plats". När vi har ett uppdrag som vi tänker kan passa utifrån era önskemål och vår bedömning ringer vi er med en förfrågan. Det är därefter en process där ni får möjlighet att fundera kring om ni vill ta på er uppdraget eller inte. När ni får träffa barnet vill vi inte att ni ändrar er om uppdraget.

Vad kan man förvänta sig av socialtjänsten?

  • Att innehållet i uppdraget är tydligt.
  • Vägledning, stöd och hjälp.
  • Erfarenhetsutbyte och utbildning.
  • Regelbundna uppföljningsträffar.
  • Ekonomisk ersättning.

 

Vill du bli kontaktfamilj?

Välkommen att kontakta familjehemssekreterare, kontaktuppgifter i högerkolumnen.

 

Publicerad av: Tuija Tikkala

Senast ändrad: 2019-08-09