På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Särskilt förordnad vårdnadshavare

Vad gör en särskilt förordnad vårdnadshavare?

En särskilt förordnad vårdnadshavare träder in i föräldrarnas ställe och ansvarar för barnets personliga förhållanden till dess barnet är 18 år. Det innebär att hjälpa till i kontakt med skola, sjukvård, myndigheter och fatta beslut för barnets bästa. Barnet eller ungdomen bor i familjehem eller i ett boende för ensamkommande barn. I uppdraget ingår att ha regelbunden kontakt med boendepersonal eller familjehemmet där barnet bor för att se till att barnet får tillsyn, omsorg och trygghet. Vårdnadshavaren ska också hjälpa barnet att, om möjligt, ha kontakt med sin biologiska familj och andra anhöriga. Som särskilt förordnad vårdnadshavare ansvarar du för barnets ekonomi. I uppdraget ingår till exempel att ansöka om barnbidrag, studiebidrag samt underteckna papper där vårdnadshavares namnteckning krävs, exempelvis vid ansökan om id-kort.

För kortare eller längre tid

Behovet av en särskilt förordnad vårdnadshavare upphör när barnet blir myndigt. Längden på uppdraget beror därför på hur gammal barnet är när den särskilt förordnade vårdnadshavaren tillsätts.

Vem kan bli särskilt förordnad vårdnadshavare?

En särskilt förordnad vårdnadshavare ska aktivt kunna se till barnets bästa i förhållande till myndigheter och organisationer. Du ska ha livserfarenhet, vara ansvarstagande och veta hur det svenska samhället fungerar.

Ersättning

Som uppdragstagare får du ett fast månadsarvode som är skattepliktig.

Hur går det till att bli särskilt förordnad vårdnadshavare?

Du som vill bli särskilt förordnad vårdnadshavare får genomgå en mindre utredning. Vi tar också in referenser från personer som känner dig och hämtar registerutdrag från socialförvaltningen samt polis- och kronofogdmyndigheten. Det är tingsrätten som utser särskilt förordnad vårdnadshavare.

Vill du bli särskilt förordnad vårdnadshavare?

Välkommen att kontakta familjehemssekreterare, kontaktuppgifter i högerkolumnen.

 

Publicerad av: Tuija Tikkala

Senast ändrad: 2019-08-09