På kiruna.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från kiruna.se används. 

Läs mer om kakor och hur de används på kiruna.se

Här kan du välja vilket språk du vill läsa vår hemsida på. Vi använder Google Translate vid översättning av innehållet på webbplatsen.

Kiruna kommun

Rehabilitering, habilitering och hjälpmedel

Kommunen har ansvar för rehabilitering, habilitering samt förskrivning av hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning i ordinärt boende.

Kommunen har ansvaret för att skapa förutsättningar för att en person med en funktionsnedsättning på grund av skada, sjukdom eller ålder som kan påverka hennes/hans möjligheter att utföra dagliga aktiviteter, ska kunna vara så självständig och delaktig som möjligt utifrån personens egna önskemål.

Stödet kan innebära

* Praktiska råd om lämpligt tillvägagångssätt
* Anpassning av hemmiljön
* Förskrivning, utprovning eller anpassning av de personliga 
  hjälpmedel som förutsätter ett hembesök för vuxna
* Individuellt anpassad träning

Hjälpmedelsförskrivning

Hjälpmedelsförskrivning är en integrerad del i hälso- och sjukvårdens processer, där hjälpmedlet ska kompensera för en persons aktivitetsbegränsningar, underlätta behandling eller förebygga komplikationer.

Vid ett hembesök gör en arbetsterapeut och eller en sjukgymnast i ditt område en bedöming samt planerar insatserna. Avgiften för hembesök följer hemsjukvårdens avgiftspolicy.

Egenavgiften för vissa hjälpmedel följer motsvarande riktlinjerna inom Norrbottens läns landsting.

Mer information om avgifterna hittar du i dokumentet under relaterat innehåll till höger.

Publicerad av: Stefan Wikström

Senast ändrad: 2020-01-08