Google translate text, här kan du översätta din sida.

Kirunas gamla stadshus

Den 10 augusti 2018 stängdes det gamla stadshuset för gott. Byggdetaljer från det gamla stadshuset har tagits tillvara för att återanvändas i nya kommunala byggnader i Kirunas nya stadskärna. Nu när byggnaden rivits har området gjorts om till ett parkområde, en Gruvstadspark – som kan nyttjas tills dess att området ingår i LKAB:s gruvindustriområde. Hösten 2019 iordningställdes en ny park med utsiktsplatser på platsen.

Kiruna stadshus började sakta att tömmas på inventarier, konst och verksamhet under senare delen av våren och sommaren 2018 och den 10 augusti 2018 stängdes stadshuset för gott. Det gamla stadshuset är dokumenterat i olika sammanhang och delar av huset kommer att återbrukas. Dessutom kommer en del byggdetaljer, till exempel fönster, räcken och speciella trämaterial att monteras ned för att återanvändas i Kirunas nya centrumkärna. På taket fanns det asymmetriskt placerade klocktornet som är ett av Kirunas viktigaste landmärken. Våren 2017 inleddes nedmonteringen av klocktornet som nu finns på torget i nya Kiruna intill det nya stadshuset och länskonstmuseet Kristallen.

Fakta: Kiruna Stadshus, som invigdes 1963, uppfördes efter ritningar av Arthur von Schmalensee. Den rektangulära byggnaden var tre våningar mot staden och fem våningar mot gruvan och fjället. Entrén vände sig mot staden.

I december 2018 togs arkitektpriset, Kasper Salinpriset ned tillsammans med det historiska byggnadsminnesmärke som varit uppsatta i Kirunas gamla stadshus Igloo. Under Relaterat finns en länk till en film på Kiruna kommuns sida på Youtube från det aktuella tillfället. 

På denna sida finns den nu färdigställda dokumentationen av byggnader inklusive stadshuset.

 

Stadshushallen i det gamla stadshuset med Axel Sjöbergs stora målning av Kiirunavaara från 1906.

Se alla filmklipp om det gamla stadshuset på Kiruna kommuns YouTube.

Publicerad av:  Ann Bergqvist, Martina Aho, Marianne Nordmark

Senast ändrad:  2019-12-18