Google translate text, här kan du översätta din sida.

Klocktornet

Klocktornet flyttade till sin nya plats 2017 och står nu ståtligt bredvid Kirunas nya stadshus Kristallen.

Han som har utformat klocktornet är Bror Marklund, konstnär och professor. Figurerna som han gjorde finns i fyra riktningar och symbolerna är natur och kultur. Tornet har 23 klockor som tillsammans väger 8.2 ton och de kan spela olika melodier. Till alla klockorna finns dikter skrivna av författaren Björn Erik Höijer. I de sju största klockorna finns dikterna ingraverade i klockorna.

Nu mäter klockan 33 meter från backen. 7 meter guldkasetter och 26 meter högt klocktorn. Klockan har renoverats innan flytten och bland annat visarna är utbytta och klockorna har fått ett nytt styrsystem. Klocktornets urverk kan ses på ett intressant sätt från kommunstyrelsens sessionssal.

Placeringen av klocktornet ingick i det vinnande förslaget av det nya stadshuset. När klocktornet sattes upp på det gamla stadshuset så sägs det att Bror Marklund inte var så nöjd då han inte tyckte att hans figurer och detaljer på klockan kom till sin fulla rätt då den hamnade så högt upp. Idag hade hans vilja och önskan gått i uppfyllelse då man ser den väl från backen samt inifrån Kristallen.

Publicerad av:  Martina Aho

Senast ändrad:  2018-09-14